Hogyan teremts magadnak értelmes életet?

Képzelj el egy tehetséges mesterszakácsot (pl. Jamie Oliver) aki a szakmáján és tehetségén keresztül teremt értéket a világnak úgy, hogy közben jól megél belőle és még szereti is csinálni. Vizsgáljuk meg ezt a “munkakört egy kicsit részletesebben:

– Egészséges ételeket készít és népszerűsít, és képzéseket is tart szakácsoknak, ahol megmutatja, hogyan gondolkodhatunk másként az ételről. Erre a világnak szüksége van, mert az elhízás és egészségtelen táplálkozás sok betegség forrása.

Szeret sütni és főzni, és az éttermét vezetni. Élvezi az új receptek alkotását és azt is, amikor elkészül egy finom és egészséges étel.

Jó is a szakmájában, hiszen folyamatosan tele van az étterem, nagyon ízlik a vendégeknek az étel és folyamatosan képes a teljes menüsort megújítani.

– Ebből a munkából jól meg is él és folyamatosan növekszik az anyagi biztonsága, új éttermeket nyit, tudást ad el, rengeteg bevételi forrása van.

Ezzel a példával azt mutatom meg, hogy létezhet olyan tevékenység amit szeretsz, jó vagy benne, meg tudsz belőle élni és szüksége van a világnak. A japánok az ilyen tevékenységet úgy hívják, hogy IKIGAI.

Itt megmutattam, hogy az önismeret egy bizonyos szintje felett már céloddá válhat, hogy értelmes, önazonos életet teremts magadnak és másoknak. Már azt is tudhatod, hogy erre Te magad vagy a legnagyobb hatással. Most bontsuk ki, hogy a japánok ezt, hogyan fogalmazzák meg egy könnyen átlátható módon.

Az Ikigai 4 nagy kört és azok átfedéseinek kombinációit mutatja meg (fenti ábra) arról, hogy hogyan ér össze az amit szeretsz, amiben jó vagy, amiből megélsz és amire a világnak szüksége van.

Lehet, hogy csak egy-egy elem teljesül, és lehet hogy a kombinációik.

– Ha valamit szeretsz és jó is vagy benne akkor az a szenvedélyed.

– Ha valamit szeretsz és a világnak is szüksége van rá az a személyes küldetésed.

– Ha valamiben jó vagy és meg is tudsz belőle élni, az a karriered, vagy hívhatjuk szakmának is.

– Ha valamiből pedig meg tudsz élni, és a világnak is szüksége van rá, akkor hívhatjuk hivatásnak.

– Az ábrán látszik az is, hogy ha többnyire elégedett vagy, de időnként haszontalannak érzed magad, akkor lehet hogy hiányzik a tevékenységből, hogy a világnak szüksége legyen rá.

– Ha stabil és sikeres vagy, de nem azt csinálod amit szeretsz akkor sem érzed a tevékenységet teljesnek.

– Ha lelkes vagy, de nem olyan munkát végzel, amiben igazán kiemelkedő lennél, akkor hiányzik a szakértelem mélysége a tevékenységből. 

– Ha pedig boldog és teljes életet élsz, de hiányzik az anyagi biztonság, akkor ez korlátozhat a hétköznapokban vagy a hosszútávú céljaiddal.

– Ha minden összeér, akkor pedig megtalálod az IKIGAI-od. Azt a tevékenységet, amiben jó vagy, jó a világnak, meg is élsz belőle és szereted csinálni.

Az én esetemben ez úgy alakult, hogy megkerestem, mi az eszenciája a tevékenységeimnek, és hogyan tudom őket úgy kombinálni, hogy ikigai-nak hívhassam. Ez a keresés egy folyamat, és számomra még formálódik. Úgy érzem látok olyan összefüggéseket, amelyeknek az átadásával és közös átélésével képessé válhatunk a komplexebb gondolkozásra, elfogadni másokat és kapcsolódni az érzéseinkhez és belső erőforrásainkhoz. Ezek segíthetnek letenni azokat a terheket, amelyeket kulturálisan, vagy épp a családunkkörnyezetünknevelésünk hatására korlátoznak bennünket egy teljesebb, vidámabb és önazonosabb élet megélésében. A multis vezetői pozíciómban ezt kiélhetem országokat és szakmai területeket összekötő közösségek építésével és azzal hogy segítek az embereimnek megtalálni azokat a szakmai kihívásokat, amelyekben fejlődhetnekszeretik csinálni és szükség is van rá. Így összeérhet nekik a megélhetés és a fejlődés egy helyen.

Amikor pedig az egyéni klienseim vagy csoportjaim támogatom az önismereti útjukon, úgy érzem folyamatosan fejlődök én isboldoggá tesznek a sikereik, és megélem, hogy hozzáteszek ahhoz a nálam nagyobb célhoz, hogy lerakva a múlt sebeit, a jelen pillanat megéléseiből egy harmonikusabbőszintébb jövőt építhessünk magunknak és a környezetünknek.  

Az IKIGAI nem kell hogy komplex dolog legyen. Lehet, hogy jó zenészként élvezed ahogy látod a közönségen, ahogy örömet okoz nekik amit csinálsz, vagy szoftverfejlesztőként a jövő technológiáit fejleszted úgy, hogy még a szabadidődben is a programozás lenne a hobbid. Lehet hogy kerteket építesz, vagy művészetet tanítasz, vagy épp táskákat varrsz használt farmerekből. Bárhol felfedezheted az Ikigai-od.

Arra hívlak, hogy gondold végig, mennyire találtad meg az életedben az ikigai-od. Mennyire ér össze az amiben jó vagy, amit szeretsz, amiből megélsz és amire szüksége van a világnak? Mi az ami már megvan és melyik része hiányzikMit tudsz tenni, hogy teljes legyen a kép?

Megkeresnéd az IKIGAI-od, vagy mélyítenéd az önismereted?

Ahhoz,hogy támogathassalak az önismereted útján megnyitottam 

néhány időpontot a naptáramban fél órás INGYENES online, vagy személyes beszélgetésre, ahol szívesen fogadlak. Ezek a beszélgetések arról szólnak, hogy megismerjük egymást és megnézzük milyen olyan témád vagy kihívásod van az életedben, amely megdolgozásában ideális kísérő társad lehetek. 

Ha élnél a lehetőséggel foglalj időpontot.


Foglalj egy ingyenes fél órás beszélgetést, hogy megismerhessük egymást, és megnézzük, hogyan segíthetlek a legjobban.

 

Hol beszéljünk?

Személyesen

(Bp I. Ker, Aladár utca 17 - MAI Studio)

vagy

Online?

This will close in 0 seconds