Apró kicsi lépésekkel a fejlődés felé...

Lehet már hallottad azt a mondatot, hogy “Változni nehéz.”

Ezt én is így hittem, amikor évről évre elbuktam az újévi fogadalmakat, vagy épp nem sikerült végigvinnem a megváltást ígérő intenzív edzésprogramot, vagy varázsdiétát.

Aztán egyszer a kezembe került egy kisméretű fehér zsebkönyv, amelyen a “KAIZEN felirat állt – japánul is leírva -, és már az első pár oldalon elmesélték, hogy általában azért nem sikerül a nagy változásokat könnyedén végigvinni, mert túl sokat akarunk egyszerre! 

Kaizen lefordítva körülbelül annyit tesz, hogy “változás jó irányba” vagy “folyamatos fejlődés”. Nem azonnal, hanem folyamatosan nagyon kicsi lépéseken keresztül javítani egy szokást, folyamatot vagy terméket. 

A japán nagyvállalatok már évek óta használják termelésben, iskolákban, mérnöki és üzleti területen, és a modern “hatékonyságnövelő” módszerek és rendszerek (pl. Lean, Agile, stb.) alapeszköze, hogy változtatunk valami apróságot, és megnézzük, hogy jobb, vagy rosszabb lett tőle egy folyamat vagy termék.

Mivel a gondolat mindenre általánosítható ahol emberek csinálnak valamit, elkezdtem bevinni a mindennapi tevékenységeimbe is:

– Kipróbáltam, milyen ha a csoki helyett egy gyümölcsöt teszek a boltban a kosaramba, vagy azt, hogy a reggeliket milyen zöldséggel lehet feldobni.

– Odakészítettem egy nagy pohár vizet az asztalomhoz, hogy karnyújtásnyira legyen ha szomjas vagyok, és amikor felálltam a székről nyújtózkodtam egyet jobbra-balra. 

– Simán voltak extrémebb ötletek is: Kipróbáltam egyesével milyen a buszon a különböző helyeken ülni úgy, hogy munkába menet reggelente mindig másik helyet választottam. Mindezt csupán azért, hogy kikísérletezzem, hol érzem magam a legjobban (A vezetői ülésen kívül mind sikerült, és kb. 4 hónapig tartott ;)).

nagyobb feladataimmal már nem várok a megfelelő pár órára, hogy nekiállhassak és megcsináljam egyben az egészet. Ehelyett kicsi darabokban is haladhatok a legtöbbel. Ha találok a napomban 5-10 percet, már az is nagyon sok mindenre elég bizonyos feladatoknál, és folyamatosan érzem tőle, hogy lendületben vagyok. 

kulcsgondolat általánosan az, hogy folyamatosan nagyon kicsi dolgot változtatsz, és megnézed, hogy jobb, vagy rosszabb lesz tőle, mint azelőtt. 
Az önismeret is egy olyan dolog amely nem lesz egyik napról a másikra. Inkább mondanám folyamatnak, mint célnak

Fokozatosan kis lépésekkel, kísérletekkeltapasztalásokkal jönnek a rájövések, és lesz egyre tisztább a kép arról, mit miért csinálsz úgy ahogy, hogyan erednek ezek a dolgok a múltadból és a környezetből, és ki is vagy igazán.

Arra hívlak, hogy próbáld ki Te is a Kaizen-t: rakd egy kicsit máshova a sótartót vagy az esernyőt, feküdj le 1 perccel korábban, mondj egy kedves szót valakinek a munkahelyeden, vagy sétálj egy buszmegállóval többet és csak figyeld, hogyan változol meg, apró kicsi lépésekben. 

Érdekel a változás és szokások témaköre?

Ha szívesen megosztanád az élményeid, kihívásaid a változás témakörével kapcsolatban, és kíváncsi vagy mások hogy vannak a témával, gyere el a “Változás nehézségei” témájú Önismereti beszélgető körre 2024.02.07.-én. 

A részvétel semmilyen tapasztalatot nem igényel, mégis hihetetlen hatásos módja annak, hogy inspirációt gyűjts, és ötleteket meríthess mások tapasztalataiból.


Foglalj egy ingyenes fél órás beszélgetést, hogy megismerhessük egymást, és megnézzük, hogyan segíthetlek a legjobban.

 

Hol beszéljünk?

Személyesen

(Bp I. Ker, Aladár utca 17 - MAI Studio)

vagy

Online?

This will close in 0 seconds