Neked milyen az önismereted?

Az önismeret fajtái

 A gondolkodásmódunk ahogy egyre komplexebbé válik, úgy finomodik az is, hogy mit nevezünk önismeretnek, vagy milyen az önismeretünk.

Az integrál szemlélet tudatfejlődési szintjei szerint, mint a hagymahéj egymásra rétegeződnek a gondolkodásmód rétegeink és valahol van egy súlypontunk amelyik szintnek az eszköztárát a hétköznapokban használjuk. Az hogy felnőttként ez a súlypont egyeseknek épp hol van az függ a környezetüktől, élettapasztalatuktól és attól, hogy mennyire ismerik önmagunkat. Biztos láttál már felnőtt embert aki erőből, meg üvöltözésből próbál megoldani helyzeteket, vagy olyat, aki túlzásba vitte a keretek és szabályok alkotását, hogy nyilvánvaló legyen, mit, kinek hogyan KELL csinálnia. Nekik a súlypontjuk egy 6-7 éves gyerek vagy egy 12-14-éves kisiskolás szintjén kialakult eszköztárból táplálkozik ezekben a helyzetekben. Az önismeret is ilyen. Amilyen rétegig eljutottál már, azok az eszközök lesznek a dominánsak, amelyek ott rendelkezésre állnak.

Nézzük meg, hogyan néz ki egymásra épülve az ÖNISMERET, ahogy egyre haladunk előre a fejlődésben.

Gyerekkor

Gyerekkorban még a szó, hogy “önismeret” kicsit esetlen, hisz a gyerek tanulja a világot és később jelenik meg a képesség, hogy más szemszögéből képes legyen ránézni magára. Szerintem ez a képesség szükséges, hogy önismeretről beszélhessünk. Jó esetben gyerekkorban eljön az a pillanat is amikor rájövünk, hogy nem “körülöttünk forog a világ”

Szerepszerű önismeret

Amikor kialakulnak a szerepek és szabályok benned, már látod, hogy milyen viselkedéssel fogad be a közösségSzerepszerű az önismereted, vagyis próbálsz beilleszkedni és azt figyeled milyen a csoportelvárás és az értékrendNem kapcsolódsz a testeddel és az érzéseiddel, oda se mersz rájuk figyelni, hiszen pl egy vallásos közösség tagjaként lehet soha nem lehetsz – az értékrend szerint – dühös, nem félhetsz, csak szeretsz mindenkit, különben ha nem vagy “jó tag”, kitagadhatnak a közösségből. Elfojtod a vágyaid, és egyoldalú önképet tartasz fenn magadról. 

Elméleti önismeret

Miután rájössz, hogy a keretek és szabályok megváltoztathatóaköntudatossá válsz, és kialakul az elméleti önismeretElméleteket gyártasz magadról, és azokkal azonosulszfüggetlenül attól, hogy belül mit érzel. múltban és a jövőben van a figyelmed a jelen pillanat helyett, és elméleteid vannak, hogy milyen a meghaladott fejlődési állapot, és mivel fejben érted, azt hiszed, hogy már ott is vagyNem valós élményeid vannak, hanem elméleteid, hogy mi hogyan működik benned, milyen forgatókönyv meg képlet alapján kezelnél egy konfliktusos helyzetet stb, és azt hiszed, hogy mivel ezeket te ismered ezért több vagy, mint mások, akiket tanítani is próbálsz mert te már tudod. 

Intellektuális önismeret

Ezután fedezheted fel, hogy többféle viselkedésmintád és jellemvonásod van, és fejben meg akarod érteni azokat. Ez az intellektuális önismeret szintje, ahol azt gondolod, hogy ha megérted mi a baj veled, akkor uralni is tudod majd. Ezt csinálod másokkal is. Elmagyarázod nekik érvekkelpéldákkal, hogy mi a baj velük, és azt hiszed, ha megérti, akkor attól változni is fog. Itt felfedezheted a személyiségtípusokat vagy az asztrológiát, ahol modelleket kapsz arról, miért vagy olyan amilyen. Azt várod, hogy ha mindent megértettél, akkor meg is fogsz változni. 

Valódi önismeret

Ezután jöhetsz rá, hogy személyiség szintű valódi önismeret a jelen pillanatban van, amikor az elméd és gondolataid összeérnek azzal, amit a testedben és lelkedben itt-és-most érzel. Itt rájössz, hogy az önelméletek, dinamikusan változhatnak miközben figyeled magad. Rájössz, hogy ha elengeded az elméleteket és a belső megélésreérzéseidre figyelsz, akkor jobban kapcsolódsz a hiteles önmagadhoz. Itt kezded észrevenni, hogy védekezésből sokszor becsapod magad, belemész kulturális előítélek torzításaiba. Ez elkezd zavarni is, mivel hiteles önmagad akarsz lenni, és azzal, hogy tudatossá válsz ezekre a torzításokra, elfogadod magadban és másokban is ezeket. Spontán kifejezed magadenergikus vagy és nem aggódsz azon, hogy mások mit szólnak. A saját egyedi életed éled, függetlenül konvencióktól. Ez az humanisztikus pszichológia és önismereti csoportok világa ahol felfedezheted a belső világod a jelen pillanatban megélve. Az egyéni üléseimen és csoportjaimon ilyen tapasztalásokra kínálok teret, vagy támogatva kísérlek, az önismeret korábbi lépcsőfokainak meglépésében.

Autentikus önismeret

Ezután már azt is észreveszed, hogy azzal, hogy kilépsz a közvalóságból, te formálod magadnak a saját életed és azt is, hogy milyennek látod a világot. Megjelenik, hogy értelmes önmegvalósító életet akarsz magadnak és másoknak is. Itt már felfedezted, és integráltad az összes énrészed, megismerted az érzéseidbelső erőforrásaid, és az autentikus önmagad és kiteljesedést keresed. Hívhatjuk ezt autentikus önismeretnek.

Transzperszonális önismeret

Ahogy mélyül ez a folyamat is, elkezdesz a “gondolkodásról gondolkodni”, és rájössz hogy a létező tárgyak és dolgok ember által létrehozott fogalom-konstrukciók. Fogalmak az elmédben. A világ amit látsz és tapasztalsz, az is csak egy megkonstruált – és kulturálisan, saját múltbéli élményeken és tapasztalatokon átszűrt – fogalom halmaz, egy “kép” amit megalkottál a világról az elmédben. Tudod, hogy ez nem a valóság. Itt már tudod, hogy minden függ az értelmezésedtől, és elkezded ennek a korlátait lebontani a tudatosítással. Itt látsz rá először igazán az egód-ra, mint központi feldolgozó egységre, amely mint referenciapont az önmeghatározásod és az identitásod alapja. Itt válsz tudatossá arra, hogy az egódnak van egy ön-megőrző mechanizmusa, amelyet azzal tudsz áttetszővé tenni, ha megfigyeled, és leleplezed azt. Erre a meditáció egy nagyon jó eszköz, ahol rájössz, hogy azzal, hogy gondolkodsz és címkézed kommentálod dolgokat, az fenntartja az egót, a személyes én érzetet. Amikor elcsendesíted az elméd, túl tudsz jutnia a behatárolt, szűk én-érzésen, az egón. Ezt persze az egó védelme nem akarja, és elterelni próbál. Az önismeretnek ez az a szintje amikor az egóra leszel tudatos és arra törekszel, hogy meghaladd azt. Önmegfigyeléssel elérheted az intuíciódmély testérzeteket, érzelmeket, az álmok és archetípusoktranszperszonális és spirituális élmények világát. Hívhatjuk ezt transzperszonális önismeretnek.

Ezt a szintet képzeld el úgy, hogy ahelyett, hogy a földről néznéd ahogy egy ködös vihar közepén állsz és nem látsz szinte az orrodig sem, inkább úgy nézed, mint egy űrhajós. Már nem vagy benne a viharban, hanem az űrből felülről ránéznél a bolygóra ahol látod, hogy van ahol vihar van és van ahol tiszta az ég.

valódi önismeret ebben a hasonlatban olyan lenne, mint egy meteorológiai állomás ami folyamatosan közvetíti az időjárás változásokat.

Arra hívlak, hogy gondold végig, jelenleg neked melyikre hasonlít legjobban az önismeret fogalmad. Vizsgáld meg mi mindenen vagy már túl ezekből, és mi minden lehet még előtted, ha kitartóan lépkedsz előre az önismeret útján.

Mélyítenéd az önismereted?

Ráismertél valamelyik önismereti szintre és szeretnéd az eszköztárad bővíteni, vagy esetleg tovább mélyíteni azt?

Beszéljünk róla, hol tartasz és hogyan tudlak támogatni benne egyéni ülésen.

Ha mélyrehatóan szeretnél fejlődni és tapasztalati úton megdolgoznál olyan témaköröket, mint a Bizalom, az Önkifejezés, a Játékosság, az Énhatárok, az Árnyékmunka és az Itt-és-most, akkor ideális választás a 2024.03.13.-án induló 6 alkalmas zárt Integrál Önismereti Flow csoport, ahol egy biztonságos közegben kísérlek az valódi és autentikus önismereted felépítésében.

Ha mások nézőpontján keresztül szeretnél jobban rálátni magadra, ajánlom az Önismereti Beszélgető Kör alkalmakat, amelyek a csoportos önismereti módszerek egy könnyed formája.

Ha pedig további koncepciókkal, vagy gondolatokkal bővítenéd az elméleti és intellektuális önismereted, olvass bele a további cikkeimbe, írásaimba.

Aktuális Önismereti Események


Foglalj egy ingyenes fél órás beszélgetést, hogy megismerhessük egymást, és megnézzük, hogyan segíthetlek a legjobban.

 

Hol beszéljünk?

Személyesen

(Bp I. Ker, Aladár utca 17 - MAI Studio)

vagy

Online?

This will close in 0 seconds