Mi a különbség a problémák és a kihívások között?

Képzelj el két “háziasszonyt”, akik lelkesen készülnek az esti menüvel egy nagy családi összejövetelre, amikor rájönnek, hogy hiányzik egy pótolhatatlan, nagyon fontos összetevő…:

Konstans Klára kétségbe esik. Itt van ez a probléma, és így nem tudja megcsinálni az ünnepi menüt “úgy, ahogy szokta”Fél, hogy biztosan kritizálni fogják majd emiatt, vagy teljesen bezárkózik… “Örüljenek, hogy főztem!” – mondja magában. Úgy érzi így már nem ér semmit az a sok belefektetett munka, amellyel a többi fogást elkészítette, és biztos benne, hogy mindenki “nővére” hozott sütijétől lesz elájulva, neki meg hiába mondják, hogy “nagyon finom volt”, úgyis csak illendőségből teszik

A másik, Palánta Panna amikor észreveszi a helyzetet, a kezdeti meglepettség után meglátja benne a kihívást, hogy találjon valami kreatív megoldást. Eszébe jut a vacsora amelyet pár hete készített a barátainak, és bár kicsit odaégett és sótlan volt, most már tudja, hogy mit csinálna másképp, így kipróbálhatná a receptet most ezekből tanulva egy kicsit máshogyan. Szerencsére ahhoz pont minden van itthon. Tudja, hogy az ilyen tapasztalatoktól egyre ügyesebbé válhat a sütésben. Mikor ott a barátai őszintén elmondták, hogy milyen volt nekik az étel, Ő azt hallotta meg, hogy legközelebb mit csinálhat máshogyan, hogy az még finomabb legyen. Amikor pedig a társaságban előkerült egy barátnője által hozott isteni süti amely mindenkinek ízlett, teljesen belelkesedett, hogy ő is ki szeretné próbálni egyszer.

Ezekkel az erősen sarkított, kitalált példákkal, csak azt mutatom meg Neked, hogy ugyanabban a helyzetben reagálhatsz nagyon más módon is.

A két főhősnőnk akár Carol Dweck amerikai pszichológus mintapéldái is lehetnének arra, hogy bemutassa mi a különbség a Fix és a növekedésorientált (Growth) gondolkodásmódhoz.  

GROWTH MINDSET, (ahogy Carol nevezi) a belépő kapuja, hogy elengedjük azokat a rutinokat, amelyek már nem szolgálnak minket, és átalakuljon a működésünk olyanná, ahol fejlődhetünk az életünk területein és az önismeretben is.

Már kihangsúlyoztam, hogy milyen lépésről lépésre kísérletezve megtalálni az “elég jó” megoldásokat, és ez az elmélet kiegészíti ezeket, hogy átfogóan segítse a fejlődésed.

Milyen ez a két gondolkodásmód vagy mindset?

FIX mindset szerint

– a “tehetség az egy adottság”

– elkerüli a kihívásokat, problémákat lát

– könnyen feladja ha akadályokba ütközik. azt mondja “nem tudom hogyan tovább”

– Feleslegesnek tartja az erőfeszítéseket

– Nehezen viseli még az építő jellegű kritikát is

– Fenyegetve érzi magát mások sikerétől

– Kevesebbet tud kihozni magából mint amire képes lenne.

A Growth (fejlődésorientált) mindset szerint

– a “tudás fejleszthető”

– Kitart a nehézségek ellenére is, ha akadályba ütközik

– az erőfeszítés fejlődéshez vezeti

– Tanul kritikából

– Inspirálódik mások sikeréből

– Jobban kihasználja a magában rejlő lehetőségeket

Amikor megismertem ezt a rendszert még nem tudtam, hogy az egyik legjobb eszköz lesz olyan korlátozó hiedelmek átformálásához (magamban és) másokban, amelyek gyerekkorunkban az iskolában vagy szüleink és közösségünk által belénk lettek “verve” arról, hogyan KELL lennie a dolgoknak. 

munkámban amikor fejlődésben támogatok egyéneket, csapatokat és szervezeteket, sokszor teszek fel olyan kérdéseket, amelyek átvisznek a fejlődésorientált szemléletbe, hogy megvizsgálhassunk egy aktuális kihívást. Ezeket akár magadtól is megkérdezheted egy nehezebb helyzetben:

Mit fogok következő lépésként kipróbálni?

Kitől kérhetek segítséget?

Mit tanulhatok ebből?

Mit csinálnék máshogy legközelebb?

Milyen lehetőségeket nyitott ki ez a helyzet a számomra?

Fontos még, hogy a fix, és a fejlődésorientált gondolkodásmódnak is meg van a maga helye és értékeMásra valók. Megpróbálhatod a család kedvence nagymamaféle titkos almás rétes receptjét jobbá tenni… de valószínűleg csak más lesz, és nem jobb. 😉 

A fix dolgok stabilitást adnak, biztonságot és akár még komfortos is lehet, egészen addig amíg nem gátolnak a fejlődésben.

Arra hívlak, hogy nézz rá, melyik gondolkodásmódból működsz leginkább. Ha a fix felé hajlik a mérleg próbáld ki, hogy lecseréled a szótáradban a probléma szót arra, hogy kihívás. Apróságnak tűnik, de ez sokkal nagyobb lépés a megoldás megtalálása felé, mint elsőre tűnik és előbbre juttat majd téged.

Kíváncsi vagy, mások hogyan gondolkoznak másképp mint Te?

Ha szívesen megosztanád az élményeid, kihívásaid és megismernéd, hogy mások hogyan gondolkoznak ugyanarról a témáról más nézőpontból, akkor ajánlom az Önismereti Beszélgető Kör alkalmakat, amelyeket különféle témakörök köré szervezek.

A programokhoz bárki csatlakozhat, semmilyen előismeret és tapasztalat nem szükséges, mégis hihetetlen hatásos módja annak, hogy inspirációt gyűjts, és ötleteket meríthess mások tapasztalataiból.

Aktuális Önismereti beszélgető körök


Foglalj egy ingyenes fél órás beszélgetést, hogy megismerhessük egymást, és megnézzük, hogyan segíthetlek a legjobban.

 

Hol beszéljünk?

Személyesen

(Bp I. Ker, Aladár utca 17 - MAI Studio)

vagy

Online?

This will close in 0 seconds