kayak, nature, water-3678281.jpg

5 TIPP, hogy az áramlás állapotába kerülj

Biztos előfordult már veled, hogy belefeledkeztél az aktuális tevékenységedbe, és egy fókuszált, mégis jó érzéssel csak úgy elrepült az idő, mégis nagyon produktív voltál abban amit csinálsz. Lehet ez valamilyen kreatív alkotói folyamatbanmunkában vagy játék közben is, amikor olyan dolgot csinálsz amelyben a képességeid és kihívás mértéke jól összhangban vannak egymással. 

Hétköznapi énállapotokra olyasmi fogalmakat használunk, hogy unatkozomaggódok, kicsit stresszes, vagy épp vidám vagyok stb. Ezek nem túlságosan szélsőségesek. Amikor egy jelenség eléri a módosulást az érzékelésbenidőérzékbenfókuszáltságban, vagy megváltozik az éberségünk, azt már tudatállapot váltásnak nevezzük.

A Flow-élmény fogalom eredete

Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai pszichológus foglalkozott ilyen jelenségekkel és megalkotta a FLOW (áramlás) fogalmát, amely során teljesen fókuszáltan elmerülünk abban amit éppen csinálunkörömmel töltődve fel, miközben feloldódunk a tevékenységben egy időtlen jelen pillanatban.

Ez egy csodálatos tudatállapot, és hihetetlenül hatékony is. Amikor kerestem, hogyan lehet minél hatékonyabbá tennem a tevékenységeim és jobban kihasználnom az időm, rájöttem, hogy az időn nincs mit menedzselni, mert ha a fejem tetejére állok is, csak 24 óra lesz egy napban. Ami viszont a ráhatásom körében van, az a figyelmem, az energiaszintem és a gondolkodásmódom.flow élmény fogalmát ekkor ismertem meg, és olyan praktikákat építettem be az életembe, amelyek hatására gyakrabban lett lehetőségem ebbe a tudatállapotba kerülni.

Az ábra azt mutatja be, hogy a képességeink és a kihívásaink milyen összefüggésben vannak egymással. Ha az adott feladathoz nem értünk igazán, viszont a kihívás nem is nagy, közönyt fogunk érezni. Az is lehet, hogy unalmasnak tartunk egy tevékenységet, amikor nem nagy a kihívás és a képességeink is elég jók hozzá, és az is lehet hogy szakértői vagyunk egy egyszerű feladatnak, amely gyors elvégzése után elönt minket az elégedettség. Ahogy a kihívás mértéke emelkedik, ha nem értünk hozzá vagy nincs ötletünk a megoldáshoz, először az aggodalom, majd intenzívebb esetben a szorongás jelenhet meg. A maradék lehetőségek között van a készenlét állapota, amikor a kihívás nagy, viszont látunk esélyt arra, hogy valahogy talán megoldjuk, és itt van a kontroll állapota is amikor egy közepesen nagy kihívást oldunk meg úgy, hogy jók vagyunk a feladatban.

Amikor pedig van egy olyan nagy kihívás amelyhez a képességeink határát súroljuk akkor pedig kiélesedik a fókusz, és a folyamat magába szippant és folyamatos sikerélménytől vagy kellő frusztrációtól  motiváltan nagyon tevékennyé válunkBelekerülünk a flow élménybe.

Ahhoz, hogy minél többször flow-ba kerülhess, érdemes megteremtened megfelelő környezetet. 

Összegyűjtöttem néhány praktikát amely segíthet.

TIPP 1. - Szüntesd meg az összes olyan külső dolgot ami eltereli a figyelmed!

Némítsd le a telefont, hagyd a másik szobában, rakd magad “ne zavarjanak” státuszba, legyen rend az asztalodon és keress egy privát teret ahol tudsz fókuszálni és nem zavar senki és semmi.

TIPP 2. - Szüntesd meg a belső figyelemelterelő dolgokat is!

fókuszod te irányítod, és pl mindfulness gyakorlásával, vagy meditációval egy idő után könnyebben ott tudod tartani a fókuszod tárgyán. Itt most a fókuszod “tárgya” a tevékenységed lesz. Ha feljönnek gondolatok, tereld vissza a tevékenységre. Ha valami fontos eszedbe jut, le is írhatod, hogy ne zavarjon tovább.

TIPP 3. - Legyen egyértelmű célja és végkimenetele a tevékenységednek!

Lehet a cél épp egy születésnapi torta elkészítése, vagy egy 2 oldalas megírt cikk egy fókuszált témáról. Amikor belevágsz lásd, hogy milyen végeredmény felé haladsz, és a folyamatos apró lépések sikerei benntartanak majd a fókuszált figyelemben. Lehet az is a cél, hogy 2 órát most gitározni fogsz magadnak és teljesen mindegy mi lesz belőle. Itt maga a tevékenység, a gitározás a cél. 

TIPP 4. - Használd a biológiai órád leghatékonyabb időszakát!

Van aki “éjjeli bagoly”, van aki pedig korán kezdi a napot. Van akinek a délelőtti órák, és van, akinek pedig épp a késő délután az az időszak, amikor hatékonyFigyeld meg magadon, hogy vagy te ezzel, és használd az időszakot stratégikusan arra, hogy flow-ba kerülhess. 

TIPP 5. - Hallgass a tevékenység mellé "megfelelő" zenét!

Az erre használt zene egy jelzés is lehet a testednek, hogy hamarosan flow-ba kerülve alkotás következik. Ez egyéni ízlés kérdése és nekem elég változatos a paletta: jazz, klasszikus, lo-fi chill, melodic/ethnic techno, psytrance vagy épp sárkányölős vagy japán/koreai metálzene is működhet erre a célra. Kinek mi. 🙂 Kísérletezz azzal ami tetszik, vagy akár a komfortzónádon kívülre is nyúlhatsz. Fontos, hogy dalszöveg ne legyen a dalokban, vagy maximum olyan nyelven legyen amit nem ismerszTempóban az aktuális hangulatomnak megfelelőt szoktam választani, vagy annál egy kicsit energikusabbat.  

Rendszeráramlás vagy SystemFlow

flow-ban az a különleges, hogy nem belerőszakolod magad, hanem ideális teret csinálsz hozzá, és hagyod, hogy megtörténjen. Egyszercsak észreveszed, hogy benne vagy. Ez a megengedés és biztonságos tér létrehozása az önismeretben is nagyon fontos elem.

flow élmény mellett, a magasabb tudatossági szinteken megjelenik a képesség az úgynevezett rendszeráramlás (system-flow) érzékelésére. Ez nem csak egy fókuszált élmény, hanem afféle sorsszerűség, ahol – mivel már átlátod az összefüggéseket, és a testeddel/intuícióddal is kapcsolódsz, minden körülötted történésben aktívan tapasztalhatod ami “történni akar”. Erre ráhangolódva úgy kormányozhatod életed hajóját, hogy nem “szembe az árral úszol”, hanem a felcsapó erősebb “hullámokat” kihasználva és ügyesen kormányozva beépíted az energiájukat, s így ezek a történések kisebb energiabefektetéssel visznek a céljaid felé.  

Az önismereti módszerek közül sok mozgás alapú csoportfoglalkozás használja ki a flow állapotot, mint élmény-tér ahol felismerésekrájövések és mély átélések történhetnek meg. 

Az Integrál Önismereti Flow Csoportjaimon egy támogató biztonságos térben a gyakorlatokon keresztül használjuk a flow élményt önismereti folyamatokbanés a csoportok alakulását sokszor a rendszeráramlás adhatja meg.

A Március 13.-án induló 6 alkalmas Integrál Önismereti Flow csoporton 

 fókuszban lesz a Bizalom, az Önkifejezés, a Játékosság, az Énhatárok, az Árnyékmunka és az Itt-és-most témaköre, amelyeket fokozatosan egymásra épülve bontunk majd ki közösen. Csatlakozz te is! 


Foglalj egy ingyenes fél órás beszélgetést, hogy megismerhessük egymást, és megnézzük, hogyan segíthetlek a legjobban.

 

Hol beszéljünk?

Személyesen

(Bp I. Ker, Aladár utca 17 - MAI Studio)

vagy

Online?

This will close in 0 seconds